Bæredygtighed står højt på dagsordenen hos mange i dag, og miljøvenlige tiltag er på alles læber. Dette gælder også indenfor tekstilproduktion, hvor forbrugerne i tiltagende grad stiller krav til det, de køber. Bambusplanten er miljøvenlig i sig selv, og derfor er bambustøj også blevet mere populært de senere år. Mange stiller derfor spørgsmålet: Er bambustøj miljøvenligt? Få svaret her.

Bambustøj og miljø – hvordan fremstilles bambustøj?

Den måde, tekstiler produceres på, har stor indflydelse på, om de kan betragtes som miljøvenlige. Første skridt i fremstillingen af bambustøj er plantningen er bambussen, og den kræver minimal vanding og ingen gødning og pesticider. Planten er enormt hårdfør og kan overleve både tørke og oversvømmelse i længere perioder. Bambusplanter vokser primært i Asien, og Kina er verdens største eksportør og producent.

Herefter skal bambusplanten høstes. Da bambus er den mest hurtigtvoksende plante på jorden, der kan nå sin fulde højde på kun få måneder, er det muligt at høste bambus på den samme jord flere gange om året. Bambussen spreder sig selv hurtigt og naturligt, og der er derfor ikke behov for at plante nye marker samme sted.

Selve forarbejdningen af bambus til bambustøj starter med, at den hakkes i mindre stykker for at fremstille en fin træmasse. Denne træmasse lægges i blød for at ekstrahere cellulosen, så det kan omdannes til ark, og dernæst anbringes cellulosen i en opløsning af natriumhydroxid og vand for at blødgøre fibrene.

Når fibrene er blødgjort, skal de tørres, så de kan adskilles og bruges til at spinde i tråde. Trådene bliver derpå snoet sammen for at danne garn. Dette garn bliver til sidst vævet til bambusstof og brugt til at lave diverse tekstiler af – eventuelt i kombination med andre typer garn som uld og bomuld.

Er bambustøj godt for miljøet?

Bambustøj kan være et bæredygtigt valg, da bambus som råmateriale vokser enormt hurtigt og kræver minimal vanding og gødning, og samtidig kan det dyrkes i større mængder end andre planter, der anvendes til tekstiler. Bambus er desuden en bionedbrydelig råvare, som sætter et meget lille klimaaftryk på kloden, når det skal bortskaffes. Bambusplanten er derfor i sig selv miljøvenlig og en grøn ressource, som flere og flere får øjnene op for.

Det er dog vigtigt at bemærke, at bambustøj ikke altid er 100 % miljøvenligt. Processen med at omdanne bambus til tekstiler kan involvere kemikalier og vandforurening, og transporten af tøjet fra fabrikken til butikken kan også bidrage til CO2-udledning. Derfor kan det være vigtigt at undersøge, hvilken produktionsmetode der er anvendt, og hvor tøjet er produceret, inden man køber bambustøj. Her er det vigtigt at undersøge, om producenten træffer bæredygtige valg i produktionen af deres bambustøj for at sikre, at bambustøjet både er skånsomt for miljøet og for den, der skal bære tøjet.

Køb miljøvenligt bambustøj hos Audace Copenhagen

Hos Audace Copenhagen er vi meget optaget af bæredygtighed, og det gælder både i forhold til materialevalg og produktionen af vores bambustøj. Bambustøj fra Audace Copenhagen er derfor produceret bæredygtigt i Europa, og vores certificerede og godkendte bambusmaterialer er i højeste kvalitet. Det kan du både se og mærke, for vores t-shirts og hoodies føles utroligt bløde og behagelige, og de er stadig flotte efter mange vaske.

Vi kombinerer vores eksklusive bambusmaterialer med økologisk bomuld og elastan for at skabe en optimal bæredygtig kombination, der sikrer komfort, åndbarhed og holdbarhed ud over det sædvanlige.

Den bæredygtige vision hos Audace Copenhagen handler også om designet. Vi mener, at “less is more” – og derfor har vi fjernet alt unødvendigt fra vores styles såsom snore og lommer på hoodies. På den måde mindsker vi brugen af materialer, der resulterer i tidløst og eksklusivt bambustøj, som skaber mindre forbrug.

23. januar, 2023 — Filip Jepsen