Bæredygtighed fylder meget i manges bevidsthed i øjeblikket, og det gælder både i forhold til, hvordan vi spiser, rejser, forbruger og lever i det det hele taget. FN’s verdensmål kredser blandt andet også om, at vi skal sikre ansvarligt forbrug og produktion.

Derfor er mange også interesseret i miljøvenligt tøj, som skader klimaet mindst muligt. Men hvad er bæredygtigt tøj egentlig? Blive klogere her på siden.

Miljøvenligt tøj – alt, du skal vide

Miljøvenligt tøj handler om mange forskellige faktorer. Du kan læse mere om, hvilke omstændigheder der har indflydelse på, om tøj er bæredygtigt eller ej her:

Bæredygtig produktion

Produktionen af tøj er i mange tilfælde hårdt for miljøet, og modeindustrien er én af de mest miljøbelastende brancher overhovedet, fordi der produceres enormt store mængder tøj hvert år. Derfor er det en fordel at vælge tøj fra brands, som har en bæredygtig produktion.

Bæredygtig produktion indebærer forskellige aspekter. Blandt andet mindst mulig udledning af forurening under produktionen, så påvirkningen af jord, vand og luft mindskes. Det handler også om at mindske brugen af naturressourcer i produktionen, så klimaet belastes mindst muligt. Det er således hele produktionsprocessen, der kigges på, når man taler om bæredygtig produktion. Produktionen af bambus, som vi anvender hos Audace Copenhagen, har en meget lav påvirkning på klimaet, fordi bambus optager og lagrer CO2 og producerer ilt og dermed bidrager til reduktionen af drivhusgasser. Det kan desuden dyrkes uden brug af pesticider eller anden gødning, så produktionen forurener ikke jorden.

Hos Audace er vi optaget af at sikre en mere stabil fremtid inden for tøjproduktion, og vores produktion af bambustøj foregår på bæredygtig vis i Europa.

Bæredygtige materialer

Overordnet set kan man sige, at når du køber nyt tøj, skal du vælge det materiale, som du bliver gladest for. Er du glad og tilfreds med dit tøj, shopper du nemlig mindre, fordi du bruger det samme tøj igen og igen og passer dermed også bedre på tøjet. På den måde er du med til at mindske produktionen af tøj.

Der er dog nogle materialer, som i sig selv er mere bæredygtige end andre, og som du kan overveje, hvis du gerne vil træffe et bæredygtigt valg, når du shopper tøj. Bambus er et super bæredygtigt materiale, fordi produktionen som beskrevet har et lavt klimaaftryk, og samtidig er det et enormt hårdført materiale i lækker kvalitet, som kan holde i lang tid. Samtidig er bambus et nedbrydeligt materiale, som kan genanvendes til næringsrig kompostjord, hvorfor bortskaffelsen ikke sætter et stort klimaaftryk. Hos Audace benytter vi netop førsteklassesbambus til alle vores styles for at sikre bæredygtigt og eksklusivt tøj, og vi anvender udelukkende certificerede og godkendte bambusmaterialer i produktionen.

Du kan også selv påvirke materialernes bæredygtighed ved at sikre dem en længere levetid. Det kan du blandt andet gøre ved at vaske dit tøj på et skånsomt vaskeprogram og lufte dit tøj efter brug i stedet for at vaske hver gang. Generelt vasker mange mere end nødvendigt, for en t-shirt eller en trøje er ikke nødvendigvis beskidt efter én dags brug. Prøv evt. at bruge den samme t-shirt i flere dage og skift bukser og øvrigt tilbehør ud – på den måde kan du nemt skabe flere outfits med samme item.

Bæredygtigt design

Bæredygtigt design handler om at producere tøj i et long-lasting design, som ikke går af mode efter en enkelt sæson. Bæredygtigt design kan eksempelvis være klassiske og tidløse items i enkle farver og snit, som passer til mange forskellige outfits. Har du et godt udvalg af tidløst tøj i bæredygtigt design i dit klædeskab, vil du opleve, at du altid har noget af tage på til enhver anledning.

Skulle du alligevel blive træt af noget af dit bæredygtige tøj, er det en god idé at sælge eller give tøjet videre til andre, der kan få glæde af det. Hvis alle – eller mange i hvert fald – gjorde det, vil det have meget positive effekter på klimaet. Er du ferm på hænderne, kan du også reparere eller sy det tøj om, som er blevet lidt trist at se på – det har man gjort i mange århundreder, og det er en god måde at forlænge tøjets levetid. Du kan også få hjælp fra en skrædder, hvis du ikke selv har håndelaget.

Bæredygtigt design kan også handle om at designe styles, hvor alt det overflødige er skåret fra. Hos Audace Copenhagen har vi fx produceret vores hoodies uden snor i hætten samt lomme foran for at minimere brugen af materialer. Du finder heller ikke lommer, knapper m.v. på vores t-shirts, som blot fremstår helt enkle i udtrykket. Det er bæredygtigt design for os.

Bæredygtigt herretøj I høj kvalitet fra Audace Copenhagen

Hos Audace Copenhagen er bæredygtighed højt på vores agenda. Vores styles kombinerer bæredygtig produktion, bæredygtige materialer og bæredygtigt design, så de belaster miljøet mindst muligt.

Samtidig lever vores bæredygtige herretøj op til høje krav til komfort og lækkert design, og der er ikke gået på kompromis nogen steder. Du får derfor bæredygtigt tøj i eksklusivt design, når du shopper hos Audace Copenhagen.

Audace Copenhagen – “Mærk forskellen”.

23. januar, 2023 — Filip Jepsen